Näsplastik

Näsplastik Malmö

En näsa som inte riktigt passar till ansiktet kan distrahera fokuseringspunkten från det normala, som vanligtvis är ögonen. Kirurgi för att korrigera ett onaturligt utseende av en näsa är en av de vanligast förekommande estetiska operationer som utförs idag.

Varför näsplastik?

Målet med denna plastikkirurgi är att skapa ett naturligt förbättrat utseende, inte att skapa en näsa som är vacker men inte passar till ansiktet.

Vad kan man göra?

Näsplastik är en operation som innebär att näsans ben och broskskelett ändras i form och storlek. Med näsplastik kan man uppnå ett flertal olika resultat:

  • En näsa som är för stor kan förminskas.
  • En liten näsa kan i viss mån göras större.
  • En näsa som är krokig i profil (örnnäsa) kan göras rakare.
  • En sned näsa kan riktas.
  • En bred näsa kan göras smalare.
  • En lång näsa kan kortas.
  • En hängnäsa kan lyftas och bli av med hänget.
  • Det går även att korrigera ålderstecken med den med tiden sjunkande nästippen.

Näsplastik genom tiderna

Den historiska bakgrunden för näsplastik är fascinerande. Några av de tidigaste operationerna som finns beskrivna daterar sig flera tusen år tillbaka, till Indien, där kirurger rekonstruerade näsor på kvinnor som fått dessa avhuggna som straff för otrohet.

En ortopedkirurg, dr Jaques Joseph, utförde en av de först kända estetiska näsplastikerna då han i början av 1900-talet opererade en ogift släkting för att förbättra hennes utseende. Efter det har det skett en dramatisk utveckling och förenkling av tekniken.

Offentlig sjukvård

Defekter som följd av sportskador, bilolyckor och arbetsskador klaras normalt av den offentliga sjukvården. Det finns emellertid många medicinska orsaker till att utföra en näsplastik. Detta omfattar nästippar som påverkar andningen såväl som näsdeformiteter av medfödda eller traumatiska grunder.

Allergier kan också medföra behov för en operation. Betydelsen av att andningen går genom näsan har först senare blivit klarlagt, varför man nu vanligtvis korrigerar luftvägsproblem samtidigt som en eventuell näsplastik. Operationen kan dock göras tidigare om det rör sig om en kraftig deformitet som kanske kan orsaka en permanent psykisk skada, eller om det är en kraftig nedsättning av andningsfunktionen genom näsan.

Näsplastik i kombination med andra operationer

Det är inte ovanligt att människor med stora näsor har en kombination av en liten haka, vilket förstärker intrycket av en stor näsa. För att förbättra profilen i sådana fall är det ofta nödvändigt att operera in ett hakimplantat samtidigt som man opererar näsan. Detta görs i 15-25 % av fallen.

Operation

Operationen görs i lokalbedövning kombinerat med lugnade medel. Operationen är smärtfri och tar cirka en timma. Efter operationen får patienten vila på kliniken men redan efter ett par timmar kan patienten gå hem.

Efter en näsoperation får patienten ett styft bandage (gips eller formbar plast), som stabiliserar det opererade näsbenet och motverkar svullnad. Operationen görs utan synliga ärr.

Efterförlopp

Under ett par dagar efter operationen kan viss svullnad och blåmärken uppstå runt ögonen men dessa besvär brukar vara borta, innan gipset avlägsnas efter 1-2 veckor.

När bandaget tas av ser näsan smal och fin ut men redan inom ett par timmar kan den svullna upp igen och därefter är det en fråga om veckor och till och med månader innan man ser slutresultat av operationen.

Det är dock viktigt att poängtera att redan efter 2-3 veckor efter operationen ser den opererade näsan helt normal ut.

Risker med näsplastik

Det är ytterst sällsynt med komplikationer efter näsoperationer. Infektion kan som vid all kirurgi uppstå men tillhör ovanligheten. Det som däremot kan hända är att resultatet inte blir exakt så som man hade planerat. Detta kan man alltid lösa med en mindre korrigerande operation i efterhand.

Mer information om NÄSPLASTIK? Söker du klinik?

Scanstadklinikens verksamhet har upphört. Vi hänvisar alla besökare till:

- KLINIKREGISTRET FÖR NÄSPLASTIK -