Ögonlocksplastik

Ögonlocksplastik i Malmö

Ögonkontakt är viktigt i alla sammanhang. Ögonen etablerar kommunikation mellan två människor, uttrycker känslor och är en naturlig fokuseringspunkt i en människas ansikte. Dessvärre är ögonlocken vanligtvis något av det första som visar tecken på ett åldrande ansikte.

Varför ögonlocksplastik?

Första och vanligaste problemet är överskott av hud på övre och nedre ögonlock. Överskott av hud på de övre ögonlocken kommer av eller förstärks av slapphet och sänkning av pannan och ögonbrynen. Om så är fallet, bör man överväga att göra ett pannlyft/ögonbrynslyft samtidigt som ögonlocksplastiken. Det andra problemet är ansamlingar av fett, som orsakar ”påsar” runt ögonen.

Ögonlocksplastik för vem?

Påsar runt ögonen är ärftliga och ses hos vissa personer i tidig ålder. Det ses också ofta hos människor med allergier, och hos dem som lider av vätskeansamlingar. I början märks dessa påsar under ögonen bara när man stiger upp på morgonen. När detta problem blir mer framträdande kan det påsiga och trötta utseendet bli av permanent karaktär.

Risker vid ögonlocksplastik

Som vid de flesta andra kosmetiska operationer är risken minimal. I en del fall kan det uppstå asymmetri mellan ögonlocken (dvs att de inte ser exakt likadana ut) vilket är naturligt förekommande av ögonlock som det inte är utfört någon operation på.

Infektion, blödning och en viss slapphet av de undre ögonlocken (cockerspanielögon) hör till de mer sällsynta komplikationerna. Det finns rapporter på några få fall i världen där skador på själva synen har uppstått.

När muskeltonusen i de nedre ögonlocken är ovanligt svag, eller ögonlocket har blivit kraftigt utsträckt, får man använda andra tekniker. Exempel på dessa tekniker är att man kortar det nedersta ögonlocket något, eller stramar upp muskelfästet, för att korrigera existerande deformiteter och undgå ovan nämnda komplikationer. En synkontroll hos optiker eller ögonläkare krävs vid mina operationer.

Operationen VID ögonlocksplastik

Kirurgi av de övre ögonlocken innebär ett insnitt i det översta vecket på ögonlocket, globlinjen. På de nedre ögonlocken görs insnittet i en naturlig rynka precis under ögonfransarna så nära dessa som möjligt. I vissa speciella fall gör kirurgen ett insnitt på baksidan av de nedre ögonlocken för att ta bort fettet.

Efter genomgången ögonlocksplastik, där man tar bort överskott av hud och fettkuddar, kan man förvänta sig ett resultat som ger ett mer harmonisk och ungdomligare utseende.

  • Man får vara beredd på att få blåmärken och en viss svullnad, som varar i ca 5-10 dagar, och ibland längre.
  • Man bör undvika ansträngande aktiviteter under samma period för att undvika ytterligare svullnad.
  • Efter ca 1 vecka kan man sminka sig för att kamouflera eventuella kvarvarande blåmärken. Den totala läkningstiden är för det mesta upp till två månader.

Mer information om ögonlocksplastik? Söker du klinik?

Scanstadklinikens verksamhet har upphört. Vi hänvisar alla besökare till:

- KLINIKREGISTRET FÖR ÖGONLOCKSPLASTIK -