Hakplastik

Hakplastik i Malmö

Hakplastik utförs inte för att öka eller minska storleken på hakan. Precis som vid näsplastik, är målet att frambringa en estetisk harmoni med omgivande strukturer i ansiktet eller för att uttrycka det enkelt, så letar kirurgen efter den bästa profilen för patienten.

Hakplastik för vem?

Idealiskt bör hakan nå en punkt omedelbart under underläppens främsta linje. Ibland är det nödvändigt med en tandbehandling för att korrigera en uppenbar felställning. Vilken metod som bäst passar patienten beror på tändernas placering.

Varför hakplastik?

Om det föreligger ett stort överbett eller underbett, bör man överväga käkkorrigerande kirurgi.

Om käkarna har en god position i förhållande till varandra och hakan är stor, så görs en hakförminskningsplastik genom att ta bort eller flytta överskottet av den framträdande hakan. När hakan är för liten opererar man in en hakprotes.

Hakprotes/hakimplantat

När hakan är för liten görs en förstoringsplastik innebärande förflyttning av ben eller implantation av ett syntetiskt material, vanligtvis silikon. Dessa material har den egenskapen att kroppen inte reagerar på dem och stöter bort dem.

Vilken typ av implantat som är bäst för en själv, diskuterar man med sin kirurg. Ett hakimplantat kan vara aktuellt för att förbättra profilen vid en ansiktslyftning. Ett hakimplantat förlänger käken, ger en skarpare vinkel mellan käke och hals, vilket resulterar i ett yngre utseende och bättre profil. Patienter som genomgår en fettsugning av hakan och käklinjerna, väljer ofta ett hakimplantat för att förbättra utseendet.

Risker med hakplastik

Riskerna är små, men inkluderar infektion, blödning eller ibland felplacering av protesen. Alla dessa komplikationer kan resultera i asymmetri, varför då protesen måste omplaceras korrekt. Protesen hålls i allmänhet på plats av den omgivande vävnaden, som normalt hindrar den från att flytta sig. I några rapporterade fall har man noterat förändringar i benet under protesen, men detta har inte orsakat stora problem.

Operationen

Ofta utförs hakplastik samtidigt med en operation av näsa, ansiktslyftning eller fettsugning. Det ökar bara operationstiden med 15-30 minuter och kan utföras såväl med lokalbedövning som narkos. Implantatet kan sättas på plats genom munnen eller med ett snitt under hakan. Proteserna varierar såväl i storlek som konsistens som form. Valet av protes bör diskuteras noggrant i förväg.

Efterförlopp

Man kan uppleva lättare eller moderata besvär 1-2 dygn efter operationen. Svullnad och blåmärken ses sällan.

Vanligtvis används ett förband med hudvänlig papperstejp de första dagarna, och stygnen tas bort efter en vecka.

Snittet under hakan placeras i ett naturligt hudveck, och blir efterhand nästan osynligt. Om snittet läggs på insidan av munnen, så syns det inte, men risken för infektion är lite större.

Ett visst känselbortfall i underläppen kan upplevas efter operationen, full känsel kommer normalt tillbaka inom ett par veckor, men kan i enskilda fall ta längre tid.

Innan en hakplastik genomgår du en konsultation där man går vi igenom exakt vilka önskemål och behov du har och hur din kirurg kan hjälpa dig.

Mer information om HAKPLASTIK? Söker du klinik?

Scanstadklinikens verksamhet har upphört. Vi hänvisar alla besökare till:

- KLINIKREGISTRET FÖR HAKPLASTIK -